Ga naar de inhoud

Veel gestelde vragen

In de dynamische wereld van vandaag volgen veranderingen in de auto- en motorbranche elkaar continu op.

De manier waarop auto-, motor- en bedrijfswagen dealers hun voorraad online presenteren, verandert eveneens. Traditionele productpresentaties maken plaats voor een meer dynamische benadering: de 360º productpresentatie. Hiermee bieden auto- en motorbedrijven een online beleving waardoor online kopers langer bij een voertuig blijven stilstaan. Meer beleving is meer emotie, 360º presentaties versterkt daarmee de online conversie. Potentiële kopers ervaren het voertuig alsof zij zich in jouw showroom begeven. En dat terwijl zij thuis op de bank of op kantoor zitten!

Met een groeiende vraag naar meer interactieve en meeslepende winkelervaringen, omarmt de industrie deze technologie. Ontdek zelf hoe 360º presentaties jouw online succes vergroot. 

Hoe maak je 360º foto’s van auto’s en motoren?

Om 360º foto’s van auto’s en motoren te maken, is het essentieel om gebruik te maken van geavanceerde en vooral gebruiksvriendelijke technologieën zoals de Spin360-app. De Spin360-app maakt het proces van het vastleggen van volledige voertuigweergaven eenvoudig en efficiënt. Met deze app kan iedereen eenvoudig en relatief snel voertuigen rondom vastleggen. Dat kan door middel van een serie foto’s of  continu beelden vastleggen. De app optimaliseert automatisch de beeldkwaliteit en zorgt voor een consistente belichting, waardoor iederen in staat is om indrukwekkende 360º beelden te produceren.

Een van de voordelen van de Spin360-app is de gebruiksvriendelijkheid, waardoor zowel professionals als amateurs gemakkelijk adembenemende 360º foto’s kunnen maken zonder uitgebreide training. Bovendien biedt de app functionaliteiten voor het snel delen van de gemaakte beelden op verschillende online platforms, voertuig management systemen (VMS), waardoor voorraden op een aantrekkelijke manier gepresenteerd kunnen worden. Met Spin360 kunnen bedrijven in de Benelux profiteren van een efficiënte en effectieve manier om de visuele aantrekkingskracht van auto’s en motoren te maximaliseren, wat uiteindelijk de klantenbinding en verkoopresultaten positief beïnvloedt.

 

Welke camera’s zijn het beste voor 360º fotografie van voertuigen?

Voor 360º fotografie van voertuigen zijn er verschillende camera’s op de markt die geschikt zijn voor het vastleggen van hoogwaardige beelden. Voor het exterieur kun je gebruik maken van een mobiele telefoon. Dat mag een Android of een iPhone toestel zijn. De beste resultaten worden gerealiseerd met een iPhone vanaf het type 12 Pro.

Voor de interieur opnamen, van bijvoorbeeld cabine, laadruimte of interieur van een auto, werken de camera’s van Ricoh erg goed. Vooral de modellen Theta SC, SCII en de Z1 worden veel gebruikt. Deze camera’s bieden hoge resolutie, goede beeldkwaliteit en geavanceerde functies zoals beeldstabilisatie. Daarnaast worden deze camera’s draadloos bediend vanaf de Spin360 app.

Een complete presentatie van 360 exterieur en panorama interieur stelt gebruikers in staat om eenvoudig en snel interactieve virtuele rondleidingen te doorlopen, zowel op desktop, tablet als mobiel. Het biedt tal van voordelen, waaronder gebruiksgemak, aanpasbaarheid van het virtuele tourontwerp, en integratie van multimedia-elementen zoals video’s en geluid. Bovendien maakt Spin360 het delen van 360º content eenvoudig op diverse platforms, waardoor het een waardevolle tool is voor bedrijven die betrokken zijn bij het presenteren van voertuigen in een virtuele omgeving.

 

Wat zijn de voordelen van het gebruik van een fotostudio voor auto’s en motoren?

Het gebruik van een fotostudio voor auto’s en motoren biedt diverse voordelen. Allereerst biedt het een gecontroleerde omgeving met betrekking tot belichting en achtergrond, waardoor consistente en professionele resultaten worden gegarandeerd. Dit verbetert de visuele aantrekkelijkheid van de voertuigbeelden en vergroot de kans op een succesvolle verkoop. Bovendien maakt het werken in een studio het gemakkelijker om 360º foto’s te maken, immers het voertuig beweegt en de fotograaf staat stil.

Door middel van de Spin360 app maak je van het exterieur 200 beelden per rotatie en hoeft de draaischijf in de fotostudio niet voor ieder beeld gestopt te worden. De Spin360 app vereenvoudigt en versnelt het proces door een intuïtieve interface, automatische “beeldstitching” en directe integratie met online platforms en VMS systemen.

De voordelen van Spin360 omvatten tijdsbesparing, gebruiksgemak en de mogelijkheid om 360º content snel en effectief te delen op websites en sociale media. Dit versterkt de online aanwezigheid en marketinginspanningen, wat cruciaal is in de moderne autodetailhandel.

 

Zijn er specifieke belichtingstechnieken voor het fotograferen van voertuigen in een 360º studio?

Ja, er zijn specifieke belichtingsbenodigdheden die cruciaal zijn bij het fotograferen van voertuigen in een 360º studio. Immers, fotograferen is ’tekenen met licht’. Te weinig of teveel licht, geeft niet het gewenste resultaat.

Een uitstekende belichting is daarom essentieel om de vormen, details en kleuren van ieder voertuig nauwkeurig vast te leggen. Om die reden is in de Spin360-app, aangeboden door Carboso in de Benelux, speciale instellingen opgenomen voor het afstellen van de camera(‘s) van de mobiele telefoon. Daarmee kan met Spin360 ieder voertuig met de juiste belichting en kleurechtheid worden vastgelegd. De app past, indien nodig, automatisch de belichting aan, rekening houdend met de specifieke kenmerken van elke hoek van het voertuig. Dit resulteert in consistente belichting over de hele 360º rotatie, waardoor schaduwen worden geminimaliseerd en hoogwaardige, goed verlichte beelden worden geproduceerd.

Dit vereenvoudigt het fotografieproces en verbetert ook de algehele beeldkwaliteit, waardoor het een waardevol instrument is voor professionals in de automotive fotografie.

 

Hoeveel ruimte heb je nodig voor een fotostudio voor auto’s en motoren?

Voor een fotostudio voor auto’s en motoren is de benodigde ruimte afhankelijk van verschillende factoren, waaronder het type voertuigen dat wordt gefotografeerd en de gewenste opstelling. Over het algemeen wordt aanbevolen om minimaal de afstand van linksvoor tot rechtsachter te nemen van het grootste voertuig. Dus de afstand van de linker voorbumper hoek tot de bumperhoek rechts achter. Tel daar nog 2 meter bij op. Dit biedt voldoende ruimte voor de voertuigen, verlichting, en achterwand.

 

Wat zijn de mogelijkheden?

Check onze Fotostudio Configurator met draaischijf/draaiplateau.
Daar kun je precies aangeven wat je wensen zijn en zullen wij een offerte en ook een berekening op maat maken.

 

Wat zijn de kosten voor het opzetten van een 360º fotostudio voor voertuigen?

De kosten voor een 360º fotostudio voor voertuigen variëren en zijn afhankelijk van een aantal factoren:

 1. de grootte van de studio
 2. de achterwanden
 3. afwerking draaischijf
 4. wel of geen podium (gelijkvloers)
 5. en eventuele extra technologieën.

In sommige gevallen zijn achterwanden niet nodig en volstaat een ‘likje verf’. Dan beperkt de investering zich tot enkel een draaischijf / draaiplateau en zijn de kosten slechts enkele duizenden. Een kosteneffectieve oplossing die wij in de Benelux aanbieden, is de combinatie van hardware (draaischijf, LED verlichting en achterwanden) en Spin360-app.

Addertje onder het gras

Vaak blijven de kosten niet beperkt tot een eenmalige investering. Veel leveranciers bieden fotostudio’s met software van derden. De maandelijkse kosten voor dergelijke software kan oplopen tot tientallen euro’s per opname. Daarbij wordt dan gebruik gemaakt van staffels waarbij pas bij aanzienlijke aantallen per jaar, de kosten per voertuig daalt. Aantallen die vaak niet behaalt worden, ondanks dat de omloopsnelheid met 360º fotografie zal toenemen.

De kosten voor Spin360-app van Carboso zijn eveneens gebaseerd op een maandabonnement maar liggen aanzienlijk lager dan de concurrentie. Lees hier meer over in de volgende vraag: “Wat kost Spin360?”

 

Wat kost Spin360?

Bij het maken van 360º foto’s van voertuigen zijn verschillende accessoires handig om de kwaliteit en efficiëntie van het fotograferen te verbeteren. Een handige accessoire kan een draaischijf zijn. Wij adviseren minimaal gebruik te maken van een recente iPhone van het type PRO in verband met de superieure lenzen.

Daarnaast adviseren wij een Ricoh camera voor de opname van het interieur in hoge kwaliteit. De opname kan overigens draadloos gemaakt worden, op afstand, vanuit de Spin360-app. Deze camera’s zijn relatief betaalbaar en verkrijgbaar bij Kamera Express en Camernu.nl.

De maandelijkse abonnementskosten voor Spin360 zijn gestaffeld en gebaseerd op de voorraadgrootte. De laagste staffel begint bij 1 voertuig en kost € 31,- per maand. De slimme rekenaars onder ons, zien al meteen de voordelen van dit model. Want het maakt niet uit hoeveel opnamen er per maand gemaakt worden! Pas wanneer de voorraadgrootte toeneemt, stijgen de maandelijkse kosten.

Wij zorgen ervoor dat uw omloopsnelheid toeneemt bij gelijkblijvende kosten!

AutoTrack

AutoTrack is partner van ons. Dat houdt in dat wanneer je een Spin360 abonnement bij ons afneemt, komen jouw 360º opnamen eveneens op AutoTrack! Je dient uiteraard wel een AutoTrack abonnement te hebben.

Jouw spins komen dus niet alleen op jouw eigen (bedrijfs)website, ze worden eveneens getoond op AutoTrack.

Foto koppeling VMS

Van alle opnamen die met de Spin360 app gemaakt worden, kunnen wij losse foto’s exporteren naar VMS systemen. Wel zo handig, want vanuit het VMS systeem adverteer je op meerdere websites, zoals AutoScout24 en Marktplaats. Daar komen jouw ‘spins’ niet te staan (wel je panorama interieur foto’s!). Dan is het wel zo handig als wij alvast de foto’s daar plaatsen.

Voor deze foto koppeling rekenen wij geen extra kosten!

 

Welke software is ideaal voor het bewerken van 360º foto’s van auto’s en motoren?

Naast de Spin360 app heb je in de basis geen andere software nodig. Het gene dat er aan beeldbewerking gedaan dient te worden, geschied in de app of op ons online platform.

Nabewerking van spins is mogelijk door gebruik te maken van Virtual Booth. Hiermee is de spin te bewerken en kunnen storende elementen zoals de omgeving helemaal worden verwijderd. In de praktijk komt het erop neer dat een voertuig, vastgelegd op straat, na bewerking in Virtual Booth zich in een fotostudio begeeft. Daarnaast is het mogelijk om bijvoorbeeld kentekenplaten af te dekken of onleesbaar te maken. De resultaten zijn verbluffend en zorgt ervoor dat een investering in ruimte en geld voor een fotostudio overbodig zijn.

Nabewerking van foto’s is eveneens mogelijk, hiervoor adviseren wij Foto en beeldbewerking. Deze vorm van nabewerking is specifiek bedoelt voor bedrijven die op zoek zijn naar een uniforme uitstraling op de SRP (Search Result Page), de zoekresultaten pagina. Door de auto’s allemaal op dezelfde manier te bewerken en te presenteren, ontstaat er rust voor het oog, hetgeen de beleving versterkt.

 

Hoe lang duurt het om een 360º fotoshoot voor een voertuig te voltooien?

Elke leverancier roept dat zij de snelste en de beste zijn. Maar de daadwerkelijke tijd dat je met een voertuig bezig bent, om in 360º vast te leggen, hangt van een aantal factoren:

 1. Werkt je met een draaischijf, draaiplateau of fotostudio?`
  Dat klinkt raar, maar een draaischijf doet er over het algemeen 2 – 3 minuten over voor één complete omwenteling.
  Tel daar nog bij op dat je gemiddeld 20 details wilt vastleggen + nog één panoramische opname van het interieur.
 2. Werk je zonder draaischijf in de exterieur video modus?
  Dan kun je volstaan met een ‘walkaround’ van ongeveer 1 minuut. Tijdens die minuut worden er 200 beelden (!) gemaakt van het exterieur.
  Tel daar nog bij op dat je gemiddeld 20 details wilt vastleggen + nog één panoramische opname van het interieur.
 3. Werk je zonder draaischijf in de exterieur foto modus?
  Dan hangt het een beetje af van het aantal exterieur opnamen je wenst te maken. Dit aantal kan variëren van 4 tot 64 foto’s.
  Tel daar nog bij op dat je gemiddeld 20 details wilt vastleggen + nog één panoramische opname van het interieur.

Al met al, is het erg lastig om er langer dan 7 minuten over te doen. De één is er  bekwamer in en zal minder tijd nodig hebben, de ander heeft er iets meer tijd voor nodig.

Maar je zult begrijpen dat Spin360 veel sneller werkt omdat de draaischijf of jij niet hoeft te stoppen voor het maken van een opname. Want de meeste Spin360 gebruikers maken gebruik van de video modus al dan niet in combinatie met een draaischijf.

Deze app biedt een gestroomlijnde workflow voor 360º fotografie, waardoor er efficiënter mee kan worden gewerkt. De volgorde van de details kunnen per account ingesteld worden. Dit voorkomt onnodig ‘gewandel’ om het voertuig heen. Maar het voorkomt ook dat bepaalde foto’s (per ongeluk) worden overgeslagen.

 

Zijn er gespecialiseerde lenzen voor 360º fotografie nodig?

Ricoh Theta - panorama camera voor opname van het interieur Spin360 Ja, zoals je hiernaast kunt zien, heeft de Ricoh Theta een bolle lens. Een ander woord hiervoor is fish-eye lens. Hiermee kun je met één druk op de knop een panoramische opname maken. Dat is een opname vanuit één standpunt rondom kijkend. Ideaal voor het interieur van een auto, of de laadruimte van een bestelwagen.

iPhone of Android toestel

Voor het gebruik van de Spin360 app adviseren wij het gebruik van een iPhone van het type PRO. Meer informatie over de voordelen van een PRO t.o.v. een ‘standaard’ iPhone, kun je hier nalezen: https://www.apple.com/iphone/compare/?modelList=iphone-14-pro,iphone-15,iphone-14

Wanneer je buiten opnamen maakt, zou je een CPL filter (polorisatie filter) kunnen overwegen. Met een CPL filter kun je eenvoudig en snel de glittering van de zon ‘wegdraaien’. Wanneer je het filter op je mobiele telefoon hebt geklemd, kun je het filter draaien. Bij het draaien, verander je de lamellen van het filter van hoek. Je ziet direct het resultaat op je mobiel.

Het zichtbare effect van het gebruik van een CPL filter (polarisatie filter) op een auto met spiegelende delen Spin360

Wat zijn de trends in 360º fotografie?

De trends in 360º fotografie hebben de afgelopen jaren aanzienlijke ontwikkelingen doorgemaakt. Een opmerkelijke trend is het gebruik van geavanceerde tools zoals Spin360. Wat voorheen ondenkbaar was, is nu realiteit! Hoge kwaliteit 360º fotografie voor iedereen met of zonder fotostudio.

Wat het effect van 360º presentaties zijn op consumenten, dat lees je hier: Spin360 – het succes achter 360 voertuigpresentatie. Sleutelwoord is “betrokkenheid” (engagement) en de emotie daarbij. De kracht van 360º presentaties is dat potentiële kopers geraakt worden door de manier van presentatie, hetgeen een positieve invloed heeft op de perceptie van de aanbieder.

Om die betrokkenheid verder te vergroten, zal Impel (leverancier van Spin360) vooral de komende jaren meer inzetten op Artificial Intelligence. Deze techniek zal o.a. gebruikt worden voor de herkenning in de beelden. Denk bijvoorbeeld aan het type velg, wel of geen trekhaak, lederen of stoffen bekleding en LED of Xenon verlichting. Door middel van deze herkenning, kunnen wij het proces voor onze klanten nog beter optimaliseren en de beleving voor hun potentiële klanten verhogen.

 

Hoe deel je 360º foto’s van auto’s en motoren op sociale media?

Een 360º presentatie (‘spin’) is niet echt een foto… zie het als een YouTube video. Als je die wilt delen, dan deel je de speler met video erin. Zo werkt het ook bij 360º presentaties van voertuigen.

Een complete player is eenvoudig en snel te delen op alle Social Media platforms. Het is in principe een link die je deelt. Maar, een panoramische opname van bijvoorbeeld het interieur van een auto, die foto kun ook los delen op verschillende Social Media platforms. Dat komt omdat de eigenschappen van die panorama foto het Social Media platform informeert over het type foto dat het is…. automatisch herkent het Social Media platform het type bestand en presenteert deze op de juiste manier.

 

Zijn er specifieke platforms voor het hosten van 360º autobeelden online?

Ja, dat is onderdeel van ons abonnement. Wij hosten alle beelden en gooien nooit iets weg. 

Een van de voordelen van Spin360 is de naadloze integratie met verschillende online platforms, waaronder jouw eigen (bedrijfs)website en AutoTrack.nl  Hierdoor kunnen potentiële kopers interactieve en gedetailleerde weergaven van voertuigen ervaren, wat de betrokkenheid verhoogt en de kans op verkoop vergroot. Bovendien biedt Spin360 statistieken en analyse-tools, waarmee dealers de effectiviteit van hun 360º presentaties kunnen meten en optimaliseren.

 

Zijn er specifieke uitdagingen bij het fotograferen van motoren in 360º?

Het fotograferen van motoren in 360º brengt enkele specifieke uitdagingen met zich mee. Motoren hebben vaak complexe vormen en details, waardoor het lastig kan zijn om een volledig overzicht te krijgen zonder bepaalde delen te verwaarlozen.

Met Spin360 zie je op het scherm van je mobiel wat je op dat moment opneemt. Tijdens de opname krijg je ook instructies over de positie van de camera t.o.v. de motor en de horizon.

De uitdaging bij het vastleggen van een motor zit ‘m in de hoogte van de camera t.o.v. de grond. Hou de camera over het algemeen op handlebar-hoogte. Daarnaast kun je globaal een onderscheid maken tussen 360 opnamen d.m.v. een walkaround en met gebruik van een draaischijf. Het voordeel van een walkaround is de regelbare afstand van camera tot motor. Bij gebruik van een draaischijf, staat de camera op een vaste afstand tot de motor.

Zowel voor een motor als voor een auto geldt: het voertuig is langer dan dat deze breed is. Dus bij een walkaround opname, is het mogelijk om een kortere afstand aan te houden tot de voor- en achterkant. Hierdoor blijft het voertuig beeldvullend in beeld, is het voertuig beter in beeld en zorgt de omgeving voor minder afleiding.

 

Hoe kan 360º fotografie worden geïntegreerd in een website?

Alle 360º opnamen kunnen draadloos ge-upload worden naar het digitale platform van Impel. Afhankelijk van welke diensten er worden afgenomen, zal na upload enige nabewerkingen worden uitgevoerd.

Deze nabewerkingen duren over het algemeen niet lang, de spin zal binnen een aantal minuten online beschikbaar zijn.
Vanaf iedere website is die spin (360º presentatie in een player) aan te roepen. Dus dat kan de eigen (bedrijfs)website zijn, AutoTrackMotoroccasionMarktplaatsAutoScout24, etc. Door gebruik te maken van een slim stukje techniek, kan de koppeling tussen spin en bijbehorende voertuig gemaakt worden. Over het algemeen hanteert men het kenteken of VIN-nunmer hiervoor.

Voordat jij met Spin360 aan de slag gaat, zorgen wij ervoor dat deze koppelingen gemaakt zijn en werken!

 

Wat zijn de belangrijkste aspecten bij het creëren van 360º virtuele tours voor autodealers?

De kracht van een 360º presentatie wordt nog altijd onderschat. Het hebben van een 360º presentatie op de Voertuig Detail Pagina (VDP) is belangrijk. De manier van presenteren spreekt potentiële kopers veel meer aan dan vele losse foto’s.
Dat heeft er o.a. mee te maken dat men meer overzicht heeft. Soms zijn details van zo dichtbij gefotografeerd, dat het niet duidelijk is waar dit detail op het voertuig bevindt. Daarnaast kijkt een spin veel makkelijker…. door gebruik te maken van interactiviteit, kan iedereen het voertuig met muis of vingen (touchscreen) ronddraaien.

Hotspots

Hotspots zijn icoontjes die aanklikbaar zijn in de spin. Het werkt intuïtief en door erop te klikken, krijg je een detailfoto te zien. Op die manier kunnen voertuigen vanuit alle hoeken nauwkeurig bekeken worden. En dat gedrag is precies hetzelfde als het gedrag bij een bezoek aan jouw showroom!

Vermelding op de SRP pagina

Het hebben van een 360 presentatie op de Voertuig Detail Pagina (VDP) is krachtig. De vermelding ervan op de SRP (Search Result Pagina) is evenzo belangrijk. Wij zien in de statistieken, dat het vermelden van een 360º presentatie op de SRP, het aantal bezoekers naar de VDP sterk verhoogt dan zonder die vermelding.

💬 Kan ik je helpen?
Scan de code